Whatsapp 06-53190227Verzoek om teruggebeld te worden

  Gebreksverschijnselen bij graszoden

  Als je graszoden tekenen van een tekort vertonen, is dit een duidelijk signaal: het gazon is in slechte staat. Gebreksverschijnselen in het gazon zijn meestal duidelijke tekenen van graszodenziekten, maar kunnen ook wijzen op een tekort aan voedingsstoffen. In onze graszodengids op graszoden-online.nl leest u welke gebreksverschijnselen zich kunnen voordoen in graszoden, wat ze betekenen en wat u kunt doen om uw gazon hopelijk te genezen.

  Als het gazon gezond is, ziet het er ook zo uit

  Om gebreksverschijnselen in graszoden te herkennen, is het zeker nuttig om eerst te weten hoe een gezond gazon er eigenlijk uitziet. Bekijk uw voltooide gazon eens. Als het er weelderig en groen, fris en sterk uitziet, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als u een ononderbroken, vlek- en gatvrij, rijk groen gazonoppervlak ziet, als de sprieten sterk en gelijkmatig lang zijn, kunt u blij zijn, want zo ziet een gezond gazon eruit zonder tekenen van gebreken.

  Als uw gazon er echter niet zo uitziet, maar een van de gebreksverschijnselen vertoont die we in de loop van dit artikel zullen bespreken, moet u actie ondernemen.

  Veelvoorkomende gebreksverschijnselen bij graszoden

  We wijzen er altijd op dat een weide net zo goed een levend wezen is als andere tuinplanten. Ook deze moet worden verzorgd en niet aan zijn lot worden overgelaten. Het gazon heeft ook verzorging nodig door het te besproeien, af en toe te bemesten of zelfs te verticuteren. Daarnaast kan een gazon ook gewoon ziektes oplopen, bijvoorbeeld in de winter, wanneer wij mensen ook steeds zieker worden. Onvoldoende verzorging, gebrek aan voedingsstoffen of ziekten kunnen leiden tot de volgende symptomen.

  Ongelijkmatige groei in het graszoden

  Je kunt je zorgen gaan maken over dergelijke symptomen als je gazon ongelijkmatig groeit. Als je je gazon altijd goed in de gaten houdt, heb je hier zeker oog voor: het gazon vertoont geïsoleerde plekken waar de grassprieten op verschillende lengtes groeien. Om precies te zijn zijn de sprieten op sommige plekken duidelijk langer dan op andere. Dit is niet noodzakelijk omdat je de plek de laatste drie of vier keer met de grasmaaier hebt gemist, maar kan worden veroorzaakt door onjuiste bemesting. Dit kan zich manifesteren op afzonderlijke plekken, maar ook in hele stroken of cirkels, en duidt op ongelijkmatige bemesting en te veel bemesting op juist deze plekken. U kunt dit voorkomen door een strooier te gebruiken bij het bemesten.

  Het gazon heeft ronde plekken

  Ook cirkelvormig, maar dan precies de andere kant op, is een gebrek dat zich uit in de vorm van cirkelvormige gaten in het gazon. Maar er zijn ook vrij hoge en snelgroeiende grassprieten rond het gat. Het gat zelf vertoont een kale grond met een geelbruine kleur. Wat betekent dit gat in het gazon? Het antwoord ligt opnieuw in bemesting. Alleen is hier niet alleen ongelijk bemest, maar ook veel te veel. Het gat is een typisch teken van kunstmestverbranding. Ook dierlijke uitwerpselen kunnen dergelijke symptomen veroorzaken, hoewel “zaken” op het gazon niet meteen dergelijke gaten veroorzaken. Als je zo’n gat in je gazon hebt, spoel dan intensief met helder water uit de gieter.

  Kale plekken in het gazon

  Een soortgelijk fenomeen doet zich voor wanneer je gazon kale plekken heeft. Dergelijke plekken in het gazon kunnen tot 40 cm groot zijn en zien er natuurlijk allesbehalve mooi uit. Het gazon is visueel aanzienlijk verstoord en er is duidelijk een ernstig probleem. Of twee: omdat zulke kale plekken in het gazon enerzijds kunnen worden veroorzaakt door een te hoge bodemdichtheid of anderzijds een tekort aan zonlicht kunnen betekenen. Dit is wat je kunt doen tegen te dichte grond: verticuteer het gebied, want te dichte grond kan ervoor zorgen dat het gazon daar afsterft en niet meer groeit. Als je gazon te veel in de schaduw ligt en deze schaduw wordt veroorzaakt door hogere planten, kun je proberen om weer meer zon op het gazon te krijgen door te snoeien. Als alternatief raden we je aan om ons schaduwgazon te kopen.

  Het gazon maaien met botte messen

  Je kunt zelf ook kale plekken veroorzaken door te maaien met botte grasmaaimessen. Dit komt doordat de messen van het gazon niet worden afgesneden maar afgescheurd, wat leidt tot ongelijkmatig maaien en rafelende messen. Het gazon wordt verzwakt en kan ook kale plekken ontwikkelen als gevolg van verkeerd maaien. Volgens de vuistregel van de tuinier moet je de messen van een grasmaaier elke 500 vierkante meter slijpen. Lees hier meer tips voor correct maaien.

  Waarom is het gazon geel?

  Als je gazon geel verkleurd is, wijst dit op een gazonziekte of gewoon op een tekort aan voedingsstoffen. Gele gazons zijn verzwakt en verliezen daarom hun frisse, groene kleur. Een tekort aan voedingsstoffen in de bodem is vaak de oorzaak van een geel gazon. Maar maak je voorlopig geen zorgen, je kunt je gazon helpen met een voedingsstoffenboost uit de zak met meststoffen. Kies echter geen startmeststof voor een hobbelige groei, maar een langzaam vrijkomende meststof met een hoog organisch gehalte. Zo voed je het gazon na verloop van tijd opnieuw en zal het zich herstellen. Waar komen de heuvels op het gazon vandaan? Een andere vraag die bijna elke tuineigenaar met een gazon zich wel eens heeft gesteld, is die over de karakteristieke hoopjes aarde die soms in groten getale over het gazon zijn verspreid. Wat hier bedoeld wordt zijn niet de grote molshopen, maar de piepkleine versies ervan. Ze zijn afkomstig van regenwormen, die vooral bij aanhoudend nat weer de oppervlakte proberen te bereiken, omdat ze in de doorweekte grond dreigen te verdrinken. Regenwormhopen zien er misschien onschuldiger uit dan ze kunnen zijn. Dat komt omdat als ze worden vertrapt en vervolgens platgedrukt op het gazon, is het goed mogelijk dat er geen gazon meer teruggroeit op de betreffende plaatsen. Ga daarom systematisch met de hark over het gazon en ga alleen daarheen waar je de hopen al hebt verwijderd.

  We hebben schimmel in het gazon

  Een klassieker onder de gebreksverschijnselen bij graszoden en mogelijk een ernstige gazonziekte die de kop opsteekt. Terwijl de relatief onschuldige anjerziekte vooral kan voorkomen in de groeifase van een opgerold gazon of later in de eerste twee seizoenen, ziet het er grimmiger uit met andere schimmels. Dit komt omdat sommige schimmelziekten in het gazon slechts het symptoom zijn van wat letterlijk een dieper probleem is, namelijk een schimmelnetwerk in de bodem. Lees hier over de schimmels die op en in het gazon kunnen voorkomen en hoe je het beste kunt omgaan met schimmels in het gazon.

  Terug naar winkel