Whatsapp 06-53190227Verzoek om teruggebeld te worden

  Graszodenkalender november

  Tuinkalender november

  Het wordt koud buiten en dit is precies de “warme” fase in het tuinierjaar. De tuinkalender voor november vertelt je hoe je je tuin, je planten en je grasmat kunt voorbereiden op de naderende winter en hoe je je tuintijd goed kunt beheren, want het wordt gewoon minder omdat de dagen al behoorlijk kort worden. Voeg daar nog neerslag, veel bladeren en de kou die in je tuinkleren kruipt aan toe. Maar ondanks de ongunstige omstandigheden heeft de tuinkalender van november verschillende taken voor je in petto die je niet mag verwaarlozen. Graszoden-online.nl informeert.

  De grote vorstbescherming

  Vorstbescherming is het grote, overheersende thema in de tuinkalender van november. De eerste vorst komt eraan en je moet je tuin nu klaarmaken voor de naderende winter. De laatste vaste planten snoeien, perken vrijmaken, de grond mulchen of afdekken met bladeren of je opgerolde gazon maaien zal helpen. Voeg fleeces of (geperforeerde) dekzeilen, misschien krantenpapier en windschermen toe om dit belangrijke item op de tuinkalender van november voldoende af te dekken.

  Tuinkalender november: potplanten

  De tuinkalender van oktober eindigde met ze, de tuinkalender van november begint met ze: Haal nu alle potplanten naar binnen die niet buiten kunnen overwinteren. Alle planten die nu niet winterhard zijn hebben een warme en, afhankelijk van de behoeften van de plant, goed verlichte plek binnen nodig. De kelder, de woonkamer of zelfs de serre zijn hiervoor geschikt. Het is echter ook belangrijk dat de temperatuur binnen – bijvoorbeeld in een kelderruimte – niet onder nul graden komt.

  Vorstbestendige planten

  Dit is echter lang niet voor alle planten een groot probleem, want er zijn ook exemplaren die tegen vorst kunnen. Chinese kool bijvoorbeeld kan zelfs meerdere lichte vorstperiodes verdragen en spruitjes moeten zelfs één vorstperiode hebben voordat ze geoogst kunnen worden, tenminste als je waarde hecht aan een licht verhoogd suikergehalte in spruitjes. Anders kun je ze eerder oogsten.

  Tuinkalender november: bescherming tegen de kou op het balkon

  Ook op het balkon is kou en bescherming daartegen een belangrijk onderwerp in de tuinkalender van november. Je hoeft het echter niet per se naar binnen te halen, maar bedek de wortels met een nette, beschermende dikke laag aarde. De diepe plantgrond biedt de wortels bescherming tegen de bibberende kou, maar tegelijkertijd ook voedingsstoffen. De rest is water geven, tenzij het al vriest.

  Rozen in de winter

  En hoe zit het met de zeer gewaardeerde rozen als het buiten echt gaat vriezen? De rozen zullen een speciale behandeling waarderen met een goede laag compost of zelfs paardenmest, als je dat bij de hand hebt. Zo bemest je de rozen en versterk je de wortels door voedingsstoffen toe te voeren. Tegelijkertijd fungeert de extra laag als een effectieve bescherming tegen vorst. Vooral bij klimrozen kan een windscherm ook heel goed helpen tijdens de winter.

  Tuinkalender november: bladeren verwerken

  Een ander groot probleem in deze tijd van het jaar zijn bladeren. Het valt nu al enkele weken en kan altijd voor werk en problemen zorgen. Moeilijk afbreekbare bladeren, zoals die van kastanjes, populieren of eiken, moeten eerst worden versnipperd voordat ze kunnen worden gecomposteerd. Zorg er echter wel voor dat een goede composthoop slechts voor maximaal 20% uit bladeren bestaat.

  Terug naar winkel