Whatsapp 06-53190227Verzoek om teruggebeld te worden

  Graszodenkalender januari

  Tuinkalender januari

  De tuinkalender van januari vertelt je wat tuinieren nu voor jou in petto heeft, precies aan het begin van een nieuw tuinjaar. Je begint het nieuwe jaar met nieuwe voornemens. Staat tuinieren ook op jouw lijstje met voornemens? Ja of nee, ook nu, direct na de jaarwisseling, is het belangrijk om actief te worden in de tuin. Zelfs als het er buiten helemaal niet naar uitziet: Natuurlijk is er ook in januari leven in de tuin en daarom heeft de tuinkalender van januari een paar taken voor je in petto, zelfs in een van de koudste maanden in Nederland. Graszoden-online.nl informeert.

  Tuinkalender van januari – het is de moeite waard om te kijken

  En ons eerste advies vooraf is: hoe meer planten je hebt, hoe meer werk ze je zullen geven. Met een paar kamerplanten of balkonplanten kun je rustig achterover leunen in januari, maar voor alle tuinbezitters met een rijk plantenbestand is het zeker de moeite waard om eens naar de tuinkalender van januari te kijken. Hoewel het nog erg rustig is in de tuin omdat grote delen van de natuur in winterslaap zijn, is er voor tuinliefhebbers nog veel te doen in januari.

  Tuinkalender januari: wat moet u nu doen?

  Verwijder sneeuw van graszoden – Allereerst willen we u herinneren aan uw graszoden. In januari is de kans groot dat uw gazon bedekt is met een flinke laag sneeuw en daaronder te lijden heeft. Het gazon krijgt geen lucht onder het sneeuwdek en wordt erdoor geplet. Ook andere planten zoals bomen en struiken kunnen last hebben van de sneeuwbelasting, er kan sneeuwschimmel of sneeuwbreuk ontstaan.

  Uit met de kerstboom: Een typisch item op de tuinkalender van januari is het uitzetten van de kerstboom. Hij heeft nu zijn plicht gedaan en kan worden buitengezet. Buiten zetten – Dit klinkt misschien niet als het romantische idee van Kerstmis, maar het is zeker een verbetering voor de kerstboom. Hij kan nu misschien een vrijgekomen plek in de tuin innemen en buiten gedijen. Zorg ervoor dat de grond voor de kerstboom open en vorstvrij is en dat hij gewend is aan de koudere temperaturen buiten om een koudeschok te voorkomen.

  Tuinkalender januari: nu is het ook tijd om water te geven. Water geven in januari? Hoe is dat mogelijk of zelfs noodzakelijk? Je winterharde planten willen vooral niet sterven van de dorst in de winter. Geef deze planten daarom water als de grond net vrij is van vorst en sneeuw om ze te ondersteunen in deze droge kou.

  Tuinkalender voor januari: snoeien. En als je toch bezig bent, geef je bomen en struiken water in de vorstvrije dagen van januari. Ze kunnen nu in januari gesnoeid worden. Je kunt hazelaars, vlierstruiken of wilde struiken en heesters in januari snoeien en ze als het ware “aan de wijnstok zetten”.

  Tuinkalender januari: winterbloeiers. En je kunt nu ook voor de winterbloeiers zorgen, niet alleen door ze goed water te geven, maar ook door nieuwe te planten. De winterjasmijn bijvoorbeeld siert je wintertuin al in januari met mooie kleuraccenten in het anders eindeloos lijkende wit en grijs van januari.

  Overzicht: ToDos op de graszodenkalender januari

  • Bomen kappen
  • Water geven
  • Struiken en bomen snoeien
  • Sneeuw ruimen
  • Kerstboom buiten zetten
  • Woelmuizen verjagen
  • Winterjasmijn planten
  • Teeltplanning voor de komende maanden
  • Bedden klaarmaken
  • Kamerplanten vermeerderen

  Terug naar winkel