Whatsapp 06-53190227Verzoek om teruggebeld te worden

  Graszodenkalender december

  Tuinkalender december

  De tuinkalender van december is het laatste hoofdstuk van een lang tuinjaar, maar dat betekent niet dat tuinieren tot een vredig einde komt. Er is altijd wel iets te doen in de tuin. Wie denkt dat december een tijd van kerststilte in de tuin is, heeft het mis, zoals onze december tuinkalender nu duidelijk zal maken. Graszoden-online.nl informeert.

  Gazon in december

  Het is stille nacht voor de graszoden, want het gazon is nu bijna in winterslaap. Er zijn geen bladeren meer om het gazon te bedekken, er valt wat regen, waarvan het meeste in december nog vloeibaar is, en vorst heeft regelmatig invloed op de graszoden – net als op andere tuinplanten natuurlijk. Je grasmat bezorgt je niet veel werk in december, alleen als er bladeren of sneeuw op ligt, moet je die op korte termijn verwijderen.

  Winterkwartier voor planten

  Andere planten hebben het beter getroffen, want alle niet-winterharde planten komen na de tuinkalender van december en zelfs al eerder naar binnen. Uiterlijk nu moeten kuipplanten en potplanten naar binnen worden gehaald en in de kelder, garage, serre of zelfs woonkamer worden gezet zodat ze daar veilig kunnen overwinteren. Temperaturen tussen 2°C en 12°C zijn ideaal voor een winterverblijf, maar het is ook belangrijk om uit te kijken voor ongedierte. Die overwinteren ook binnen.

  Tuinkalender december: kas

  Planten hebben weer een winterverblijf gevonden in de kas. Je hoeft ze ook niet te verplaatsen, ze kunnen zelfs nu in december worden gekiemd. Zo kunnen paardenbloemen of witlof gedijen en kan rabarber in de verleiding komen. Verder biedt de december tuinkalender voor de kas alleen maar schoonmaak en verzorging, want natuurlijk krijgen de planten binnen alleen het licht dat ze nodig hebben door een mooi schone kas – een schaars goed vooral in de winter!

  Werken aan houtachtige planten

  En ook al is het een saaie, natte en ongemakkelijke tijd van het jaar, een goede tuinkalender voor december kent nog meer taken om je bezig te houden in de tuin en met je houtige planten. Je kunt nu wilgen, berken of esdoorns snoeien, vooral omdat het sap niet bevriest bij de nog relatief gematigde lage temperaturen. En je kunt nu zelfs houtachtige planten planten! Zaailingen in december hebben echter vorstvrije grond nodig, bescherming tegen de wind en een goede timing bij het water geven wanneer er vorstvrije periodes zijn.

  Bevriezend water & tuinvijver

  Als het water bevriest, heb je relatief slechte kaarten, tenminste als je niet de nodige beschermende maatregelen hebt genomen – zie ook Tuinkalender november. Dit is natuurlijk bijzonder interessant voor de tuinvijver en de planten en dieren die erin en rond leven. Om schade aan de vijveruitrusting door bevriezend en dus uitzettend water te voorkomen, staat het aftappen van al het water uit de vijveruitrusting nu op de agenda in de tuinkalender van december. De vijvervissen zijn nu in winterslaap en hoeven dus niet meer gevoerd te worden. Je hebt echter wel een verwarming of een ijsvriezer voor de vijver nodig, zodat de vissen en de vijver zuurstof blijven krijgen.

  Terug naar winkel