Whatsapp 06-53190227Verzoek om teruggebeld te worden

    Graszodenkalender oktober

    Tuinkalender oktober

    De herfst komt eraan en daarmee ook de tuinklussen op de tuinkalender van oktober. Nu is het tijd om de gevolgen van de zomer op te vangen en tegelijkertijd de tuin voor te bereiden op de komende winter. Een evenwichtsoefening die voor veel tuiniers geen gemakkelijke opgave is. Met de tuinkalender voor oktober vertelt graszoden-online je wat jou en je tuin te wachten staat in de “Gouden oktober”. Graszoden-online.nl informeert.

    Tuinkalender oktober: eerste blaadjes

    De herfst kondigt zich – voor iedereen onmiskenbaar – aan met vallende bladeren. Daarom is een van de belangrijkste taken van de tuinkalender voor oktober het verwijderen van de bladeren van de grond, die steeds massaler vallen naarmate de weken verstrijken, want de bladeren mogen niet te lang op de bedden en het gazon blijven liggen – twee weken is het aanbevolen maximum. Deze periode wordt echter korter als je veel en/of uitsluitend bladverliezende bomen hebt. Dan kan vooral een gazon snel te lijden hebben onder de gesloten en zware bladerbedekking. De grasmat krijgt niet langer voldoende lucht, water en licht en kan afsterven!

    Voorzie de bodem van mulch

    Laat de grasmaaier gewoon over het bladerdek rijden. De maaier breekt de bladeren af en verandert ze in waardevolle compost. En dat is maar goed ook, want zoals in de september tuinkalender is het tijd om de grond te mulchen. Naast bladafval kun je ook snoeihout of grasmaaisel gebruiken en de grond ermee bedekken. Het resultaat is een bedekkende mulchlaag die de grond beschermt tegen invloeden van buitenaf en tegelijkertijd voedingsstoffen kan afgeven.

    Snoeien

    Verderop zijn veel planten nu toe aan een gezonde herfstsnoei. Dit geldt niet voor rozen, die alleen heel fijn gesnoeid moeten worden, maar wel voor grassen en vaste planten. Een volledige snoeibeurt zoals in het voorjaar is niet nodig, maar geen van de planten mag nu te lang of te hoog worden. Als je op kniehoogte snoeit, ben je al goed bezig. Fruitbomen snoei je nu niet, die snoei je in het voorjaar weer.

    Tuinkalender oktober: oogsten

    Maar nu is het nog tijd voor late oogsten. Gewoon geweldig, daar houdt de tuinier van! De tuinkalender voor oktober bevat oogsten van appels, peren en bramen; in de moestuin kunnen nu bonen, aardappelen, verschillende koolsoorten, pompoenen en komkommers worden geoogst; en in de kruidentuin staan sjalotten, prei en lente-uitjes.

    Fruitbomen planten

    Je kunt nu vooruit plannen voor de komende oogsten. De oktober tuinkalender stelt voor om nu fruitbomen te planten. Geef de jonge zaailingen goede startomstandigheden door een paar gaten te maken in de plantzakken en de grond te verrijken met compost in het plantgat. Nu hebben de jonge fruitbomen een goede portie water en een gemengde buurt nodig. Hierdoor kunnen ze beter bemesten. Sommige fruitbomen dragen helemaal geen fruit zonder gemengde beplanting!

    Haal potplanten naar binnen

    Oktober is een voorbode van de winter. Denk aan je potplanten die niet buiten kunnen overwinteren en haal ze naar binnen, naar de kelder, de woonkamer of – indien beschikbaar – de serre. Houd rekening met de voorkeuren van de planten wat betreft temperatuur en licht.

    Terug naar winkel